Natur i Sverige

Natur i Sverige

Den svenska naturen är skiftande genom årets alla månader, och har en väldigt rikedom när det kommer till olika växt- och djurarter. Det är inte minst beroende på klimatet som är väldigt blött året om och kan ge rejält med styrka för så många varianter av träd och blommor att växa här. Högt belägna sötvattenkällor och bördig jord är ytterligare två orsaker till att naturen ständigt är levande.

Allemansrätten

Den svenska allemansrätten är en av de svenska grundlagarna, och handlar om att vi alla har rätt att ta del av vår natur tillsammans. Oavsett vem som äger skog eller mark som du går ut i, har du rätten att ta del av naturen och de bär och frukter som växterna ger med sig. Det innebär dock även skyldigheter, och du får inte plocka något som inte kan återskapas av naturen själv.

Naturen vid Dalarö

Närheten till havet och placeringen i mellersta Sverige gör att du får ta del av många olika delar av den svenska naturen när du besöker Dalarö. De blandade trädslagen tillsammans med växtlighet som trivs på klippavsatser gör att du kan ta långa skogspromenader för att upptäcka mängder av varianter i växtriket. Du kan även ta med ett tält och övernatta ute i ett enskilt skogsområde.

Det bästa sättet att ta del av naturen är dock via båt eller kajak, då det finns mängder av öar att ta sig till i området och flera mysiga platser att gå i land på för korta avbrott. Du behöver inte vara en äventyrlig eller erfaren paddlare för att ge dig ut på de korta avstånden, och kan därför få en upplevelse för livet som inte många platser i världen kan erbjuda.