Dalarö Stockholms skärgård

Dalarö Stockholms skärgård

Dalarö ligger i Stockholms södra skärgård. Förutom att orten är en vacker plats där det är värt att spendera din tid, har du lätt att ta dig därifrån till en rad olika öar, naturområden och platser som bär på minnen av Sveriges historia och kulturarv. Skärgården är något många förknippar med lugna sommardagar, men skulle du bli trött på att lata dig finns det mycket att upptäcka i området.

Dalarö skeppsvraksområde

Nära Dalarö finns det många vrak, vissa av dem så gamla som från 1600-talet. Ett av de mest kända vraken i området är Dalarövraket som också kallas för Gubbvraket. Det står 30 meter under havets yta, utan att ha sjunkit ner i dyn, och är väldigt välbevarat. Skeppet förliste 1678 medan det skånska kriget pågick. Skeppsvraksområdet är ett marint kulturreservat och det finns guidade turer för den som är intresserad.

Ornö och Kymendö

Från Dalarö kan du ta en bilfärja eller Waxholmsbåt till Ornö. Det är en av de största öarna i Sverige och ön har varit bebodd ända sedan bronsåldern. Idag bor cirka 300 personer på ön året om, och på sommaren bor det många fler där. Där finns mycket att upptäcka; till exempel finns Stockholms djupaste insjö där, liksom flera andra badsjöar. Där går också att hitta 22 olika sorters orkidéer.

Kymendö är en betydligt mindre ö än Ornö och har i nuläget bara runt 30 personer som bor där året runt. Alla lär tillhöra några generationer av samma släkt eftersom ön är privatägd. Ön har blivit känd genom att August Strindberg hyrde hus där under flera somrar och karaktärerna i boken Hemsöborna sägs han ha hämtat därifrån. Från Dalarö kan du enkelt ta dig till Kymdenö med Waxholmsbåt.